luni, 21 septembrie 2009

Ion Creangă sau mostra de sadism oferită copiilor în şcoli

Pentru a veni în sprijinul dezvoltării învăţământului preuniversitar românesc, mai exact al celui primar, mi-am propus să fac în rândurile de mai jos o scurtă analiză a unor opere aparţinând marelui nostru clasic, Ion Creangă. Pentru a nu plictisi cititorul care cu siguranţă nu va avea chef să îmi citească lucrări de doctorat voi restrânge analiza la un singur subiect, şi anume: scenele cu profund caracter sadic şi conţinând violenţă fizică excesivă ale poveştilor şi povestirilor ce se doresc a servi elevilor drept material educaţional. Am ales, în acest sens, următoarele poveşti şi povestiri memorabile: "Capra cu trei iezi", "Punguţa cu doi bani", "Fata babei şi fata moşneagului", "Soacra cu trei nurori", patru opere inocente în aparenţă, adevărate lecţii de morală pe care micul şcolar trebuie să le înveţe şi să le pună în aplicare. Dar oare să fie numai atât? Să le luam pe rând.

"Capra cu trei iezi"

Subiectul: O capră îşi lasă cei trei iezi minori singuri în casă, în timp ce ea se duce în supermarketul din pădure să caute de mâncare (un prim indiciu al amoralităţii poveştii: capra nu se duce să CUMPERE de mâncare, ci să CAUTE de mâncare, fapt ce ne-ar putea duce cu gândul la faptul că doamna capră este fie o hoaţă de alimente, fie o căutătoare de alimente prin gunoi/boscheţi). Înainte să plece, mama grijulie sfătuieşte iezii să nu deschidă uşa nimănui în afară de ea. Două din pramatii încalcă sfatul şi deschid uşa lupului, care le era de altfel şi naş. Acesta din urmă omoară cei doi iezi, le taie capetele, le expune la fereastră, mânjeşte pereţii cu sânge şi pleacă. Întoarsă acasă, capra vede isprava şi, ca simbol al dreptăţii ce doreşte a fi, îl omoară pe lup în chinuri.
Analiză şi morală: Aş dori şi eu să ştiu ce mamă întreagă la cap s-ar înrudi vreodată în viaţa ei cu un lup? (considerând lupul ca fiind reprezentarea în zilele noastre a gangster-ului de la colţ, traficantului de droguri dintre blocuri, criminalului în serie de la "Ştirile de la ora 5" etc.) Dar în fine, să presupunem că în momentul naşterii era prea ameţită ca să îşi mai dea seama ce face.
Ce învaţă copii din această poveste? După ce citesc pasajele cu violenţă explicită, aceştia ajung la concluzia că nu trebuie să deschidă uşa străinilor, altfel vor ajunge exponate în propriul balcon. Şi dacă totuşi acest lucru se întâmplă, trebuie reţinut faptul că o crimă sângeroasă trebuie să fie neapărat urmată de o alta, apoi de o alta, de o alta, de o alta....tot aşa până este exterminată toată populaţia globului.

"Punguţa cu doi bani"

Personaje şi subiect: Un moş cu un cocoş şi o babă cu o găină. Găina face ouă, cocoşul nu. Cocoşul este alungat din casă şi după mai multe peripeţii se întoarce în ogradă cu cirezi de vite şi râuri de bani. Babă, într-o uriaşă criză de invidie, bate găina incapabilă de a atinge performanţele cocoşului până o omoară. La propriu.
Morală: 1. Elevii învaţă să preţuiască mai mult bogăţiile decât valorile morale.
2. Elevii învaţă să îşi scoată animalele de companie la produs şi să abuzeze de ele până la extrem dacă se intorc cu buzunarele goale. Protecţia Animalelor nu s-a autosesizat încă în această problemă.

"Fata babei şi moşneagului"

Subiect: Asemeni poveştii "Punguţa cu doi bani", avem de-a face cu un moş şi o babă. Numai că, în acest caz, cei doi posedă fiecare câte o fată în loc de un cocoş şi o găină. Scenariu asemănător: moşul îşi dă odrasla afară din casă, iar aceasta se întoarce cu aceleaşi daruri ca şi cocoşul. Babă, la fel de invidioasă ca sor-sa de mai sus, îşi trimite şi ea pramatia să repete ispraza. Aceasta evident nu reuşeşte şi, mai mult decât atât, se întoarce acasă cu câteva degete lipsă, care se aflau în acel moment în posesia gurii unui câine din pădure, pe care mândra refuzase să îl ajute.
Morală: Dragi elevi, să nu care cumva să mergeţi prin pădure fără sa ajutaţi câinii sau orice alt animal pe care îl găsiţi pe acolo, pentru că altfel riscaţi să rămâneţi fără un deget, o mână, un picior, un ficat...Hingheri în pădure nu există, pădurarul este "mână în mână" cu animalele de acolo, aşadar aveţi grijă.

"Soacra cu trei nurori"

Subiect: Trei don'şoare devenite ulterior doamne au de înfruntat cel mai aprig duşman posibil: o soacră. Desfăşurarea acţiunii prezintă o relaţie între personaje deosebit de tensionată, care culminează cu următoarea scenă: cele trei, sătule de ifosele mamei-soacră, se hotărăsc să îi aplice acesteia o corecţie fizică de toată frumuseţea. Mai întâi o trag de păr şi o dau cu capu de pereţi, apoi o trântesc la pământ şi o bat, aşa căzută şi neajutorată cum se afla, pentru ca la final să îi înţepe limba cu un ac. Urmarea: cum mama-soacră nu era Femeia Fantastică, evident că a dat colţul.
Analiză şi morală: Tinerele eleve vor privi această poveste ca o adevărată Biblie, întrucât ea conţine secretele supravieţuirii post-nuntă. De cealaltă parte, băieţii vor reţine faptul că înainte de însurătoare nu trebuie să uite de controlul psihiatric pentru posibila viitoare nevastă.


La finalul analizei tragem şi concluziile: Copii din ziua de astăzi sunt pregătiţi încă de pe băncile şcolii să devină asasini profesionişti. Pentru a evita totuşi acest lucru, rugăm, dacă se poate, cenzurarea pasajelor ce ar putea fi văzute de către elevii labili psihic ca idei de torturare a colegilor inamici.

3 comentarii:

  1. Copii din ziua de astăzi mai au nevoie de încă un i

    RăspundețiȘtergere
  2. esti grozavà. asta cà mai am de citit din articol. salutàri scumpa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau să-i mulțumesc foarte mult DR Dawn acuna pentru munca minunată pe care a făcut-o pentru mine, ajutându-mă să-mi salvez căsnicia, soțul meu a cerut divorțul din cauza micii neînțelegeri în care am avut-o În ultimele luni, nu mi-am dorit niciodată asta. pentru că îmi iubesc atât de mult soțul și toată investiția noastră a fost o asociere în comun și nu vreau să fiu departe de familia mea și de cei doi copii drăguți ai mei. Prietena mea mi-a povestit despre DR DAWN ACUNA și despre cum a ajutat-o ​​cu problemele ei conjugale, așa că a trebuit să-l contactez pentru că vreau să-l opresc pe soțul meu să-și completeze scrisoarea de divorț și vreau să-mi țin familia unită și, după ce am contactat-o. , mi s-a spus ce sa fac si cand urma sa incep sa vad rezultatul, am facut cum mi-a spus DR DAWN ACUNA si dupa cateva zile m-a sunat sotul meu si a inceput sa-si ceara scuze si totul a fost un vis pentru mine si traim cu totii. din nou fericiți împreună datorită DR DAWN ACUNA. Contactați-o astăzi ajutor prin.
    *Dacă vrei liniște în casa ta.
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
    *Dacă vrei o căsnicie frumoasă.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    *Dacă vrei o vrajă de noroc.
    *Dacă doriți să vă îndepliniți dorințele.
    Si etc,
    Scrie-i Whatsapp: {+2348032246310}
    E-mail: { dawnacuna314@gmail.com }

    RăspundețiȘtergere

Vocea poporului contează!

Dacă aveţi o părere, bună sau rea, să o văd. Atenţie, însă! Imi rezerv dreptul de a şterge comentariile care nu se supun regulilor bunului simţ şi limbajului decent.
Şi inca ceva important. Mă cam zgârie pe retină comentariile scrise cu: "sh" în loc de "ş", "tz" în loc de "ţ", "k" în loc de "că", "câ" şi "ca", "q" în loc de "cu" etc. Vă rog, evitaţi-le cât mai mult cu putinţă. Mulţumesc:)